Varljivo udobje stolov

Pri izbiri stolov se pogosto osredotočimo na udobje – ko se v razstavnem salonu usedemo na stol, ki se nam zdi ustrezna izbira, bomo hitro ugotovili, ali je sedenje na njem prijetno ali ne. A treba je izpostaviti dejstvo, da je udobje stolov lahko zelo varljiv dejavnik pri izbiri. Vedno bolj priljubljeni postajajo domiselno oblikovani ergonomski stoli, ki dajejo prednost dolgoročnemu zdravju, čeprav so seveda še vedno zelo udobni. Mnogi udobni stoli, ki želijo zagotavljati udobje za vsako ceno, pa ta vidik nekoliko zanemarijo in se na dolgi rok izkažejo za neprimerne.


Ergonomski stoli so oblikovani tako, da zagotavljajo primerno držo in zdravo sedenje na dolgi rok. Jasno je, da bodo morali biti ergonomsko zasnovani predvsem tisti stoli, na katerih pogosto in dlje časa sedimo. To so na primer stoli za jedilnico, pisarniški stoli in tudi otroški stolčki. Stoli za jedilnico običajno dopuščajo dovolj svobode pri izbiri, da lahko poiščemo ergonomske, čisto možno pa je, da se bomo morali v drugih situacijah sprijazniti s stoli, ki so nam namenjeni, na primer v pisarni. V vsakem primeru je pametno ugotoviti, ali je možno stole nadomestiti z ergonomskimi modeli, pa naj gre za stole za jedilnico, pisarno ali kakšno drugo okolje.

Ponudba ergonomskih stolov je zelo pestra in danes pokriva že praktično vsa področja stolov. Ne najdemo jih le med tistimi stoli, ki so pogosto v uporabi, temveč so ergonomsko zasnovani tudi vrtni, barski in drugi stoli, celo plastični stoli za prireditve. Ne bo torej težko najti zdrave alternative.