Prava tehnika tiska za tiskanje fotografij

Fotografije sodijo med zahtevnejše motive pri tiskanju. Zagotoviti je treba namreč zelo natančno reprodukcijo barv, poleg tega pa mora biti končni izdelek dovolj obstojen, da ga lahko brezskrbno pospravimo v album. To pomeni, da fotografij ne moremo enostavno tiskati z domačim tiskalnikom, temveč naročimo tiskanje fotografij pri profesionalcih. Ti so na nalogo bistveno bolje pripravljeni, saj omogočajo različne načine tiskanja. To je pri fotografijah zelo pomembno, saj imamo možnost prilagoditve končnega izdelka za kar najboljši učinek.

Profesionalni tiskarji uporabljajo pri svojem delu različne tehnike tiska. Za večje naklade je recimo ustrezen offsetni tisk, za tiskanje na različne materiale pride prav sitotisk, za manjše naklade in posamezne natise pa je idealen digitalni tisk. Pri fotografijah običajno ne ciljamo na kakšne posebej velike količine, zato offsetni tisk nima pravih prednosti, čeprav zagotavlja zelo dobro kakovost barvnih motivov. Sitotisk pride v poštev pri tiskanju motivov na različne materiale, zato morda pride na misel, če nameravamo s fotografijo opremiti kakšen izdelek, a praviloma se tej tehniki pri takšnih motivih izogibamo – sitotisk se namreč ne izkaže tako dobro pri reprodukciji barv. Za klasične fotografije se raje uporabljajo fotografski tiskalniki, ki s tehniko digitalnega tiska zelo natančno preslikajo fotografijo na končni medij. Pri tem gre običajno za brizgalno tiskanje, pri katerem pa je v uporabi nekoliko večji nabor fotografskih črnil.

Če za tiskanje fotografij izberemo zanesljivega ponudnika, bo seveda že tiskar sam izbral oziroma priporočil pravo tehniko. Prepričati se moramo le, da se izbrani ponudnik res ukvarja tudi z izdelavo fotografij, saj ni nujno, da lahko v vsaki tiskarni pričakujemo to storitev. Če izberemo dobrega ponudnika, ki ima s takšnim delom veliko izkušenj, lahko pričakujemo, da bo tiskanje fotografij zelo uspešno in bomo s končnim izdelkom naravnost navdušeni. Za piko na i pa poskrbijo ugodne cene te storitve.