Dobra preventiva proti zaprtosti

Zaprtje je povezano s težkim ali redkim odvajanjem blata. S takšno težavo se lahko sreča prav vsak, ne glede na to, koliko je star. Sicer pa se pogostost odvajanja od posameznika do posameznika lahko kar precej razlikuje. Nekateri blato odvajajo trikrat na dan, spet drugi samo dvakrat na teden. Če blato odvajate enkrat na tri ali več dni, to povzroča nastanek trdega blata. Tega se le stežka iztrebi.

Če blata ne odvajate tako pogosto, kot ste ga poprej, vas verjetno muči zaprtje. Najpogostejši simptomi zaprtosti so redko odvajanje blata, trdo ali majhno blato, napenjanje pri odvajanju blata, občutek, da je odvajanje nepopolno, napihnjen trebuh, bolečina v trebuhu in ne nazadnje celo bruhanje.

Najpogostejši vzroki za zaprtost

Simptomi zaprtosti se lahko pojavijo zaradi številnih vzrokov. Med najpogostejšimi so na primer slabo prehranjevanje, obilno uživanje mlečnih izdelkov, pretirana uporaba odvajal, nosečnost, fizična neaktivnost, stres, sindrom vzdraženega črevesja, premalo vlaknin ter tekočine v prehrani, pomanjkanje ščitničnih hormonov.

Omilitev zaprtosti

Ko vas obiščejo simptomi zaprtosti, je treba pravilno reagirati. Dobro vam do delo že to, da boste popili dodatne 2 do 4 kozarce vode na dan. Poskusite uživati tople tekočine. To je zlasti pomembno v jutranjem času, torej za zajtrk. K prehrani vedno dodajte dovolj sadja in zelenjave. Uživate otrobe ter suhe slive. Že s tem boste lahko zaprtost močno omilili ali pa se je boste povsem znebili.

Zaprtost in obisk zdravnika

Simptomi zaprtosti morda ne bodo takoj izginili. Nekaj časa je potrebno, da se vse skupaj umiri. Bodite vztrajni in odločni. Če pa zaprtost traja predolgo časa, potem je treba nujno obiskati svojega osebnega zdravnika. Tega obiščite zlasti v primeru, ko se vam zaprtost kmalu po odpravi spet pojavi na novo, ko se na vašem blatu pojavi kri, če nenamerno hujšate, če imate pri odvajanju neznosne bolečine, če vaša zaprtost traja več kot dva tedna, če odvajate preozko blato, na primer v obliki svinčnika.

Ker je zaprtost dokaj pogost pojav, se je ne ustrašite prehitro. A v primeru zgoraj navedenih primerov morate nujno obiskati svojega zdravnika. Zaprtost je lahko posledica česa hujšega, kot si morda mislite. Če vas spremljajo simptomi zaprtosti, to še zdaleč ne pomeni, da morate obtičati na enem mestu in se smiliti sami sebi. Pogosto pomaga že samo kratek ali pa morda nekoliko daljši sprehod po naravi. Fizična neaktivnost je namreč eden od najpogostejših krivcev za zaprtost. Pred sprehodom lahko zaužijete nekaj malin ali pa jabolko.