Poznate vse vrste tiskovin?

Pogosto naročamo tiskovine, ki jih uporabljamo za vse mogoče namene. Včasih so to enostavni papirji, včasih pa zelo dovršeni izdelki, pri katerih je tisk pravzaprav najmanjši problem.

Vse te opcije nam odpirajo mnoge priložnosti, s katerimi lahko dobro izkoristimo kvalitetno pripravljene tiskovine. Takšne priložnosti se splača poznati, sploh če pripravljamo kakšne materiale za poslovno uporabo ali promocijo.

Poslovne in promocijske tiskovine

Pogosto pri poslovanju potrebujemo dokumente, ki jih natisnemo na papir. To so tipične tiskovine, s katerimi smo stalno v stiku. Tudi v času, ko se vse več podjetij odloča za brezpapirno poslovanje, so dokumenti na papirju povsod prisotni in brez njih pravzaprav ne moremo poslovati.

V poslovnem svetu pa stalno uporabljamo še druge vrste tiskovin, ki se jih splača poznati. Tako moramo imeti recimo dovršene vizitke, s katerimi se predstavljamo svojim poslovnim partnerjem, potencialnim strankam in drugim sogovornikom.

Potrebujemo tudi kuverte, s katerimi dosežemo različne naslovnike. V poštev pa pridejo še dopisni listi in mnoge druge poslovne tiskovine, ki jih redno uporabljamo.

Pri promociji se nam nabor možnosti še bistveno razširi. Pripravljamo namreč najrazličnejše vrste promocijskih tiskovin. Včasih so to posebni izdelki prav za promocijo, to so recimo letaki in plakati. Lahko gre za kak informativni material, kot so zloženke.

Tiskarne pa ponujajo celo reklamne table, svetlobne napise in podobne izdelke, ki se uvrščajo med prav posebne tiskovine ali pa se izdelujejo s povsem drugačnimi tehnikami.

Embalaža in etikete

Omeniti gre še eno vrsto posebnih tiskovin, to je embalaža za izdelke, pogosto ob tem uporabljamo tudi nalepke in etikete. Takšne tiskovine dobimo pri specializiranih ponudnikih, ki se ukvarjajo prav s takšnimi izdelki.

Priprava je namreč nekoliko bolj zahtevna in pogosto imamo posebna pričakovanja. A ravno zato lahko pripravimo vrhunske materiale, ki bodo dejansko zelo prepričljivi. Tu imajo tiskovine različne naloge, ki jih morajo brezhibno opravljati.

Natisnemo seveda lahko še marsikaj. Nabor storitev je odvisen od tega, kakšno opremo ima tiskarna in kakšne tehnike tiska omogoča.

Veliko tiskovin lahko pripravimo s sitotiskom

Med najbolj vsestranske tehnike tiska se uvršča sitotisk. Če tiskarna to ponuja, lahko pričakujemo zelo razgiban nabor izdelkov, ki jih je možno pripraviti. Ta tehnika se namreč uporablja za tiskanje na različne materiale, kar že takoj odpira nekatere posebne priložnosti.

Sitotisk je recimo značilen za tiskanje na tekstil, še posebej za tiskanje v večjih serijah. Če potrebujemo kakšnih dvesto majic, se bomo gotovo odločili za sitotisk. Je zelo ugodna tehnika, ki s svojo ceno gladko prekosi alternative pri pripravi tekstilnih izdelkov v večjih serijah.

Nekoliko višji so začetni stroški, saj je treba pripraviti sita za tisk, nato pa je vsak posamezni odtis izredno poceni in se končna cena razporedi na večje število kosov. Čisto možno je, da bo cena tiska na majico manj kot evro na kos, kar se tiče tiska.

Sitotisk lahko izkoristimo tudi za pripravo drugih izdelkov. Tu se je treba pozanimati, kaj tiskarna sploh ponuja. Tiskarna R300 predstavlja svojo ponudbo na spletni strani https://r300.si/, kjer dobimo podrobno predstavitev njihovih storitev in tehnik tiska. Tako se lahko dobro pripravimo in izberemo tiste izdelke, ki nam bodo dejansko najbolj koristili.

Sitotisk in druge tehnike tiska

Gotovo sitotisk ne bo edina tehnika v ponudbi dobre tiskarne. Za mnoge druge tiskovine raje uporabljamo druge tehnike, ki so morda prav tako prepričljive. Zelo vsestranski je recimo digitalni tisk s sodobno računalniško vodeno opremo.

Na ta način lahko tiskamo na razne materiale in pripravimo dovršene izdelke, ki bodo povsem brezhibni. Prav tako priljubljena izbira je offsetni tisk, ki se uporablja za tiskanje večjih serij tiskovin na papirju. Vse to so možnosti, ki lahko ponudijo pravo rešitev pri tiskanju. Opcije se splača poznati, da lahko njihov potencial tudi izkoristimo.