Kakšne sobe si želijo otroci?

Otroška oziroma mladinska soba je prostor, v katerem se otrok relativno veliko zadržuje. Poleg tega gre za njihov prostor, ki jim predstavlja posebno dragocenost – cenijo namreč varnost in zasebnost lastne sobe, prav zato pa želijo prostor čim bolj prilagoditi lastnim željam in potrebam. Kakšne bi bile te sobe, če bi jih povsem prepustili željam otrok?


To omogoča izdelava otroške sobe po meri. Seveda majhnim otrokom ni pametno prepustiti prav vseh odločitev, lahko pa jih do neke mere vključimo v proces oblikovanja in opremljanja sobe. Če bi malčke vprašali, kaj se jim zdi v sobi najpomembnejše, bi verjetno v prvi vrsti omenili neomejen prostor za igro. To je vsekakor pomembna lastnost otroške sobe, a ob tem moramo pomisliti še na nekatere druge funkcionalnosti in opremo ključnega pomena. Izdelava otroške sobe po meri nam omogoča, da to res dosežemo na najbolj eleganten možen način, prav tako omogoča ugoden kompromis med željami otroka in dejanskimi potrebami, ki jim mora zadostiti vsaka otroška oziroma mladinska soba.

Mladostniki imajo seveda nekoliko drugačne potrebe, pa tudi njihove želje so bistveno drugačne kot takrat, ko so bili stari pet let. Kasneje v obdobju odraščanja se vse manj pozornosti namenja igri, vse več pa šolskemu delu, hobijem in drugim interesom. Sprostitev je še vedno pomembna, zato dopušča vsaka mladinska soba dovolj prilagodljivosti za izpolnjevanje različnih želja na tem področju. Tudi za mladostnike je pogosto najboljša rešitev izdelava otroške sobe po meri, pri tem pa lahko otroku prepustimo bistveno več odločitev.