Elegantna rešitev – celoletne gume

Ne glede na to, da velja morda za zimske ali letne pnevmatike akcija, ali pa da vulkanizerji ponujajo izredno ugodno menjavo oziroma montažo gum, se dvakrat na leto vseeno soočamo z določenimi stroški, predvsem moramo nameniti svoj čas, kar terja zakonsko predpisana menjava gum. Ljubljana je kljub dobi pokritosti z avtoservisi in vulkanizerskimi delavnicami oblegana s strani neučakanih voznikov ali tistih, ki z menjavo odlašajo do zadnjega trenutka, cene so visoke, ponudba pa zelo široka – ves ta nered spremlja obveznosti, povezane z menjavo gum. Tem pa se lahko elegantno izognemo, če izberemo celoletne pnevmatike, ki zadostijo tako zahtevam zakona v zimskem času, kot tudi razmeram na cesti v preostanku leta.


V času, ko poteka menjava gum, Ljubljana postane mravljišče za tiste, ki iščejo ugoden avtoservis za ta namen. S celoletnimi gumami se lahko preprosto zapeljemo mimo dolgih vrst pred vulkanizerskimi delavnicami in obupanim voznikom le pomahamo. Ni se namreč treba obremenjevati s tem, kje bomo našli ugodno menjavo gum, ali pa iskati, kjer poteka za zimske ali letne pnevmatike akcija, ki bi vsaj malo olajšala stroške.

Celoletne gume niso univerzalna rešitev

A tudi celoletne pnevmatike prinašajo določene probleme. Čeprav ugodijo zahtevam zakona, niso prilagojene za ekstremne zimske razmere. Če se zgodi, da nas ujame kakšna snežna nevihta, ali pa zapeljemo na poledenel del ceste, se lahko hitro izkaže, da bi bilo vseeno bolje imeti zimske gume. Poleti se prav tako pokažejo določene razlike, ki so v veliki meri minimalne, a v določenih situacijah tako znatne, da bi za letne pnevmatike akcija ceno toliko znižala, da bi se vsekakor izplačala menjava gum. Ljubljana ponuja veliko ponudbe in izbire, tako med izvajalci del kot med prodajalci gum. Stroške lahko precej znižamo, s tem pa celoletne gume izgubijo velik del svoje privlačnosti, medtem ko s pravočasno menjavo zaobidemo tudi dolge vrste in mučno čakanje.