Ste že slišal za stvar Bitconi?

Vsaka zgodba o Bitcoinu in tudi drugih kripto valutah razjasni isto stvar. Fizični Bitcoin kovanci v resnici ne obstajajo Vse je digitalno.

Bitcon je prva in najbolj znana digitalna kripto valuta, ki že več let krasi naslovnice zaradi čudovitega dviga vrednosti – prvič 1. januarja 2017, ko je dosegla 1.000 ameriških dolarjev in 19.000 dolarjev v decembru istega leta. Nato pa je izgubila približno 50 odstotkov njene vrednost v prvem delu leta 2018.


Toda Bitcoinova zgodba ima veliko več vsebine, kot le nagnjenje hitremu cenovnemu nihanju. Vključuje tehnologijo, valute, matematiko, ekonomijo in družbeno dinamiko. Bitcon je večplasten, zelo tehničen in še vedno v razvoju. Ta članek naj bi razjasnil nekatere temeljne koncepte in zagotovil tudi odgovore na nekatera osnovna Bitcoin vprašanja.

Toda najprej: kratka predzgodba

Bitcoin je leta 2009 izumila oseba (ali skupina posameznikov), ki se je imenovala Satoshi Nakamoto. Njegov cilj je bil ustvariti “nov sistem elektronskega denarja”, ki je bil “povsem decentraliziran, brez strežnika ali osrednje oblasti”. Po obdelavi koncepta in tehnologije je Nakamoto v letu 2011 pretvoril izvorno kodo in domene drugim navdušencem v Bitcoin skupnost, nato pa je izginil.

Kaj je Bitcoin?

Preprosto rečeno, Bitcon je digitalna oziroma kripto valuta. Brez računov za tiskanje ali fizičnih kovancev. To je decentralizirana valuta – ni vlade, institucije (kot npr. banka) ali drugega organa, ki ga nadzoruje. Lastniki so anonimni; namesto uporabe imen, davčnih ID-jev ali številk socialnega zavarovanja Bitcoin povezuje kupce in prodajalce s šifriranimi ključi. In Bitcon se ne izdaja od zgoraj navzdol kot tradicionalna valuta (kjer centralne banke umetno povečujejo pritok denarja); v primeru Bitcoina se “rudari” z močnimi računalniki, ki so povezanimi z internetom.

Kako se “rudari” Bitcoin?Oseba (ali skupina ali podjetje) rudari Bitcon s kombinacijo napredne strojne opreme in vodenja evidence.

Kako točno pa deluje rudarjenje?

Ko nekdo pošlje nekdo drugemu Bitcoin, omrežje zapisuje to transakcijo in vse ostale transakcije v določenem časovnem obdobju v tako imenovan “blok”. Računalniki s posebno programsko opremo – “rudarji” – te transakcije vpisujejo v gigantsko digitalno knjigo. Ti bloki so splošno znani kot “blockchain” – večen, odprt in dostopen zapis vseh transakcij, ki so jih kdaj naredili.

Obiščite stran kriptomat.io za več informacij na temo kripto valute, kako jih kupiti in vse to v slovenskem jeziku!