Vsestranski lepljen les

Lepljen les je v gradbeništvu en izmed najbolj priljubljenih materialov, saj je zahvaljujoč svojim številnim odlikam vsestransko uporaben. Poleg tega odlikuje lepljen les cena, ki naredi material dostopen tudi tistim, ki pri gradnji pazijo na svojo denarnico. V končni fazi to pomeni, da nam lahko ta vrsta lesa pomaga pri praktično vseh gradbenih opravilih, od izdelave nadstreška do postavljanja celotne konstrukcije za novo hišo.

Lepljen les je naravni material, a obdelan tako, da pridejo na dan tiste lastnosti, ki jih od masivnega lesa ne moremo pričakovati. V procesu obdelave se iz lesa izločijo šibkosti, končni izdelek pa je neverjetno trden, obstojen in vzdržljiv lesen element, ki najde svoje mesto tudi na najbolj ključnih lokacijah nove konstrukcije. Nepogrešljiv je tako v zgradbah, ki vsebujejo le redke lesene elemente, kot v tistih, ki so pretežno izdelane iz lesa, na primer brunarice. Ker je za lepljen les cena razmeroma ugodna, je pri odločanju za gradbeni material ta možnost vedno pri vrhu.

Lepljen les je na voljo v različnih oblikah, kar niti ni pomembno, če za gradnjo skrbijo mojstri. Tisti pa, ki se dela lotijo sami, bodo morali znati izbrati prave izdelke. Izdelava brunarice zahteva zelo raznolike lesene elemente, medtem ko pridejo pri manjših projektih v poštev specifični elementi iz lepljenega lesa. Ponudba je tu precej pestra, saj so na voljo različne izvedbe te vrste lesa, v končni fazi pa za lepljen les cena zavisi od mnogih podrobnosti na tem področju. Posledično to vpliva tudi na gradnjo brunarice ali druge konstrukcije, tako po ceni kot po lastnostih.