Primerjajmo PVC okna s tistimi, ki so narejeni iz lesa

Ko se odločamo za nakup novih oken, je vsekakor dobro vedeti, med čim lahko dandanes na trgu izbiramo. Kot že sam naslov pove, bomo v temle krajšem članku primerjali PVC okna z lesenimi in povedali, v čem so prva boljša od drugih. Jasno je, da se PVC okna danes veliko več uporabljajo, saj jih podjetja, ki se ukvarjajo s tovrstnimi zadevami, izpopolnjujejo še desetletja. Videli pa bomo točno, kako dobra zares so in ali so resnično boljša od lesenih. Za konec pa si bomo še zelo na grobo pogledali primerjavo samih cen, saj vemo, da ima cena pri nakupu novih oken precej visoko vlogo.

V čem se PVC okna razlikujejo od lesenih in kako vemo, katera okna izbrati za svoj dom?

Zagotovo že veste, da se PVC okna razlikujejo od lesenih že v samem postopku izdelave, saj se les popolnoma drugače obdeluje kot plastiko. Najpomembnejše prednosti, ki jih imajo PVC okna pred lesenimi pa so sledeča:

Najprej je treba povedati, da so PVC okna bistveno cenejša od lesenih, saj gre za plastičen material, ki pa je, kot že to vemo, eden izmed najcenejših na svetu. To pa za sabo potegne tudi sam čas izdelave, ki je bistveno krajši, kot pa če gre za izdelavo lesenih oken. To, kar pa je naredilo bistven premik za vsa okna, pa je to, da imajo PVC okna izjemno dobro toplotno zaščito, saj so večinoma narejena z več sloji stekla. Logično pa je, da če ima okno več plasti, veliko boljše bo potem delovalo tudi za izolacijo. Čeprav so lesena okna še vedno zelo dobra, če je seveda les, iz katerega so narejena, vrhunski, pa je treba povedati, da je PVC okna veliko lažje vzdrževati, saj so neobčutljiva na vremenske vplive. To pa privede na koncu do tega, da je njihova življenjska doba daljša. Cena lesenih oken pa je skoraj še enkrat višja.