V kuhinji niso le pripomočki za kuhanje

V prvi vrsti je kuhinja resda prostor, kjer se kuha, zato mora biti na dosegu roke vsa potrebna oprema in pripomočki. Ne smemo pozabiti na malenkosti, kot je na primer papir za peko. A tudi v kuhinji, ki je povsem založena z opremo, pripomočki, materialom in sestavinami za kuhanje, delo ne bo potekalo povsem gladko. Nekatera oprema je v kuhinji namreč nepogrešljiva, čeprav ne služi neposredno kuhanju. Ta oprema je precej raznolika, od rokavic za enkratno uporabo do dekorativnih elementov.

Kuhinja kot jedilnica

Če pri pripravi hrane potrebujemo pekač in papir za peko, potrebujemo pri postrežbi ustrezen pladenj. Ne pozabimo na pribor, krožnike in podobne zadeve. Te v večini primerov sodijo v kuhinjo, čeprav se pri sami pripravi hrane ne uporabljajo. Sodobne kuhinje so namreč pogosto tudi jedilnice, tako da postrežba hrane poteka kar tam. Hkrati mora biti na voljo tudi oprema za pospravljanje po jedi in pomivanje posode.

Čiščenje kuhinje

Rokavice za enkratno uporabo se v gostinstvu resda pogosto uporabljajo pri pripravi hrane, a v domačem gospodinjstvu se njihova vloga bolj izkaže pri čiščenju. Prostor za pripravo hrane mora ustrezati vsaj osnovnim higienskim standardom, površine in opremo pa je treba redno čistiti. Rokavice za enkratno uporabo ter čistila, krpe in drugi pripomočki so pogosto pospravljeni kar v kuhinji, če ostaja dovolj prostora v kakšni omarici. Večinoma sploh ne pomislimo nanje, dokler jih ne potrebujemo. Na srečo pa običajno niso tako ključnega pomena, da bi povzročili velike nevšečnosti, če jih slučajno ni. Brez papirja za peko lahko na primer padejo v vodo že začeti kulinarični podvigi, brez rokavic pa čiščenje vseeno lahko opravimo.