Tlakovanje dvorišč in gradnja bazena po vaših željah

Ste zadovoljni s podobo vašega dvorišča? Se vam zdi dolgočasno, prazno, ali pa si preprosto želite malo več razgibanosti, da bo privabilo poglede sosedov oziroma mimoidočih? Če sanjate o popolni prenovi, ampak še ne veste čisto dobro, kako se je sploh lotiti, potem si vzemite nekaj trenutkov in si preberite o tem, kje, kako in kdo vam lahko na strokoven in kakovosten način opravi tlakovanje dvorišč z že vnaprej dogovorjeno točno oceno višine stroškov. Prvi korak boste lahko storili že s klikom na spletno stran podjetja Libela group, kjer bodo poskrbeli za čisto vse, vključno z dostavo, vi pa si boste le izbrali želene tlakovce.

Izgradnja bazena na okolju prijazen način

V primeru, da bi radi v tlakovanje dvorišč vključili še dodatno pridobitev in vas mika še gradnja bazena, potem je dobro vedeti, da so zanjo potrebni različni pristopi in zahtevani različni materiali, saj je celotna gradnja bazena odvisna predvsem od tega, kakšnega želite imeti. Za vse potrebne informacije o tem so vam na voljo pri podjetju Aquagrad, kjer že od leta 1993 načrtujejo in gradijo družinske bazene s sodobno tehnologijo Biodesign, ki omogoča strukturno trdnost, predvsem pa je prijazna do okolja.

Kako poteka tlakovanje dvorišč in na kaj je treba paziti?

Da bi že vnaprej preprečili številne težave, ki se lahko pojavijo pri neustrezni postavitvi tlakovcev, je treba posebno pozornost nameniti globini samega izkopa. Ta mora namreč biti dovolj globok, da ne bi potem prihajalo do razraščanja maha. Za tlakovanje dvorišč je najbolj primerna globina izkopa do najmanj 40 cm. Potem je potrebna priprava podlage, torej nosilnega sloja oziroma drenaže. Za optimalno izvedeno tlakovanje dvorišč je nujen primeren nagib drenaže, da bo odvečna voda lahko nemoteno odtekala.

Po pripravi površine jo je potrebno še nasuti z gramozom. Sloj gramoza naj bo visok vsaj nekaj centimetrov. Nato ga je treba še utrditi do primerne nosilnosti in višine, kar dosežemo z valjanjem ali nabijanjem. V tej fazi je na vrsti tlakovanje dvorišč. Po končanem tlakovanju je na vrsti fugiranje. Tu je pomembno, da so vse že vnaprej pripravljene fuge dobro izpolnjene.

Zadnji korak je vibriranje, s čimer se vse skupaj dobro vtisne. Vibriranje ne poškoduje tlakovcev, boste pa z njim dosegli večjo stabilnost tlakovanega dvorišča. Obstojnost tlakovcev se razlikuje glede na vrsto in pripravo terena ter tudi glede na sam način polaganja tlakovcev. Za čim daljšo življenjsko dobo tlakovcev je potrebno pravilno vzdrževanje.

Gradnja bazena: posamezni tipi in njihove značilnosti

Če vas zanima gradnja bazena, se boste morali najprej odločiti, kakšnega si želite imeti. Odločate se lahko med različnimi materiali in tudi dimenzijami in oblikami ter dodatki, kar je precej odvisno od vaših potreb in želja. Po zaslugi nenehnega razvoja in želje po novostih, je podoba sodobnih bazenov bistveno drugačna od tistih v preteklosti, ki so bili opremljeni samo z osnovno čistilno napravo.

• Zidani z betonskimi stenami in PVC-oblogo

Zidani so zgrajeni na temelju iz armiranobetonske plošče ter obdani z betonskimi stenami oziroma stenami iz betonskih kvadrov ali betona, lahko pa se namesto betona uporabijo votli zidaki stiropool, ki se jih pozneje napolni z betonom. Pri tem je zelo pomembno, da so stene ustrezno armirane zaradi pritiska vode. Vodotesnost tu namreč prevzamejo predvsem stene, medtem ko je pri školjki za tesnjenje zadolžena predvsem PVC-obloga.

• Poliestrski: sestava v enem kosu ali po segmentih

Tako kot pri ostalih tipih tudi poliestrskih gradnja bazena zahteva dober temelj, najpogosteje je to armiranobetonska plošča. Bazenska školjka je izdelana v enem kosu in tako tudi dostavljena, lahko pa jo izvajalec dostavi tudi v več delih oziroma segmentih, oblike in dimenzije teh segmentov pa si izberete sami. Pri tem gradnja bazena poteka tako, da posamezne segmente nato sestavijo na betonski podlagi, potem sledi namestitev vseh potrebnih instalacij, na koncu pa še zasipanje školjke s suho mešanico cementa in peska.

• Betonirani s keramično oblogo

Pri betoniranih bazenih je potrebna posebna pozornost pri izbiri različnih komponent in dosledno upoštevanje vseh tehnoloških priporočil, da bo izgradnja bazena izvedena optimalno. Tako je še posebej treba pazljivo izbrati vodotesni beton s polnili in dodatki za nabrekanje, paziti pa je treba tudi na statični izračun jeklene armature in ustrezno obdelavo spojev med stenami in dnom. Da bo gradnja bazena res pravilno opravljena, je priporočljivo, da jo zaupate strokovno usposobljeni ekipi, kot je Aquagrad, ki vam poleg načrtovanja in vzdrževanja vaših vodnih objektov nudijo tudi strokovne servisne storitve, ne glede na letni čas.

Ugodno in kakovostno tlakovanje dvorišč

Za natančno in kakovostno opravljeno delo vam ne bo treba tako globoko seči v denarnico, da bi morali povsem izprazniti družinski proračun. Pri Libela group vam namreč dogovorjeno tlakovanje dvorišč opravijo na visokokakovosten način, pri čemer so povsem enakovredni izvajalcem, ki za primerljive storitve postavljajo višjo ceno. Najpomembneje pri tem je, da bo delo izvedeno v dogovorjenem roku.

Še pred samim začetkom izvedbe projekta, boste s strani izvajalca prejeli točno oceno stroškov, ki bodo potrebni za tlakovanje dvorišč. Ti se kasneje ne bodo spreminjali, razen če bi v poznejših fazah sami zahtevali dodatne spremembe. Če tlakovcev še nimate, potem bo najbolje, da se za pomoč pri izbiri obrnete na strokovnjake, ki vam bodo pri nakupu zagotovili boljšo ceno in ugodnejše plačilne pogoje.