Omega 3 kapsule iz ribjega olja in iz alg

Esencialne oziroma nenasičene maščobne kisline omega 3 so pomemben vir zdravja, saj imajo velik vpliv na zdravje srca in ožilja, kar je povezano tudi z mašenjem žil, nastajanjem strdkov, previsokim pritiskom in srčnimi aritmijami. Esencialne maščobe z eikozapentanojsko in dekozaheksaenojsko kislino vplivajo na zdravje možganov in živčevja, pri tem pa sodelujejo tudi pri zaviranju vnetnih procesov v telesu.

Telo ne zmore samo od sebe proizvajati omega 3 maščobnih kislin, zato jih je potrebno vnašati v telo s prehrano. Največ zdravih maščob vsebujejo ribe, na drugem mestu pa so rastlinski viri, kot so razni oreščki in zeleno listnata zelenjava. Težava se pojavi v tem, da je naša prehrana osiromašena s hranili, ribe pa so kontaminirane s težkimi kovinami, kar je posledica onesnaženosti svetovnih voda.

Omega 3 v prehranskih dodatkih

Če bi želeli v telo vnesti zadostno količino nenasičenih maščobnih kislin, bi morali na dan pojesti okrog 100 gramov skuše ali pa 200 gramov lososa. Ta dieta in način prehranjevanja uspe le malokomu, zato so na tržišču na voljo omega 3 prehranski dodatki, ki v kapsulah vsebujejo esencialna olja oziroma nenasičene maščobe z DHK in EPK kislinami, ki pomembno vplivajo na delovanje srca in možganov ter na ohranjanje dobrega vida.

Omega 3 dopolnila iz ribjega olja

V specializirani spletni trgovini Hiša zdravja je na voljo pester izbor omega 3 prehranskih dopolnil v kapsulah, pri čemer so esencialne maščobne kisline pridobljene iz ribjega olja z molekularno destilacijo, kar zagotavlja kakovost in izničuje stopnjo žarkosti olja. Vsaka serija izdelkov je preizkušena na prisotnost onesnaževalcev, kot je živo srebro in težke kovine.

Zato ribje olje ni kontaminirano z nečistočami in je varno za redno uživanje. Ribjemu olju dodajo naravne antioksidante, kot je vitamin E in rožmarinovo olje, kar preprečuje oksidacijo. Naravni koncentrat ribjega olja v eni kapsuli vsebuje visoke odmerke DHK in EPK maščobnih kislin.

Ribje olje z dodatki, kot je koencim Q10

Prehranska dopolnila iz prečiščenega in koncentriranega ribjega olja v kapsulah lahko vsebujejo tudi druge dodatke, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje. Prečiščeno ribje olje iz inčunov, sardel in skuš lahko vsebuje tudi olje iz lanenih semen ter olje iz semen zdravilne borage. Oba rastlinska olja tudi vsebujeta esencialne EPK in DHK kisline.

Ribjemu olju z visokimi odmerki omega 3 maščob pa je lahko dodan tudi koencim Q10, ki je pomemben antioksidant in skupaj z nenasičenimi maščobami ugodno vpliva na kardiovaskularno zdravje in zmanjšuje vnetja v telesu.

Omega 3 prehranska dopolnila iz alg

Zmotno je prepričanje, da nenasičene maščobe najdemo le v ribah. DHK in EPK maščobne kisline se nahajajo tudi v algah, ki so prvotni vir esencialnih maščob, saj ribe poleg rakcev in planktona dobijo maščobe iz alg, ki jih jedo. To pomeni, da ribe maščobe ne proizvajajo same, ampak jih dobijo iz alg, ki so zato najčistejši vir maščobnih kislin.

Poleg tega se v algah nahajajo enake vsebnosti EPK in DHK maščobnih kislin, kar pomeni, da prehranska dopolnila iz alg zadostijo vnosu potrebnih hranil tako kot ribja olja. Vendar pa omega 3 prehranski dodatki iz alg temeljijo na rastlinski osnovi, zato so primerni tudi za vegetarijance in vegane.

Omega 3 kapsule tudi za vegetarijance in vegane

V slovenski spletni trgovini Malinca je na voljo omega 3 naravno prehransko dopolnilo iz alg, ki so gojene v kontroliranem okolju in ne prihajajo neposredno iz morja, zato ne vsebujejo težkih kovin in so varne za uporabo. Esencialne maščobne kisline iz vrste alg Schizochytrium predstavljajo vegansko in vegetarijansko alternativo ribjemu olju.

Prehransko dopolnilo brez glutena, laktoze in sladkorjev je primerno tudi za nosečnice in starostnike. Kapsule lahko uživajo vsi, ki ne zaužijejo dovolj rib, da bi lahko zadostili potrebam po nenasičenih maščobnih kislinah EPK in DHK, ki so pomembne za zdravje ožilja in srca ter za ohranjanje zdravih funkcij možganov.