Izdelava fasade z uporabo izolativnih materialov

Ne glede na to, ali ste se odločili za prenovo dotrajane in stare zunanje stene vašega doma ali pa iščete ustrezno rešitev za novogradnjo, je pomembno, da je izolacija fasade izvedena kakovostno, pri čemer izvajalci uporabljajo kakovostne materiale in tehnične smernice, ki dosegajo visoke kriterije standardov. Gre namreč za dolgoročno naložbo, ki se odraža v estetiki in toplotni izolativnosti vašega doma.

Pomembno je zagotoviti, da bo vaše bivanje v stanovanju ali hiši čim bolj udobno in prijetno tako v zimskem kot v poletnem času. Za to pa poskrbi ustrezno izoliranje pročelja, ki z uporabo izolativnih materialov na dolgi rok znižuje stroške ogrevanja in hlajenja. Na ta način boste privarčevali, saj boste porabili mnogo manj virov energije.

Od česa je odvisna cena za izdelavo pročelja?

Nekateri izvajalci na trgu nastopajo in oglašujejo precej nizke cene, vendar je pri tem potrebno vedeti, ali bo na račun nizke cene trpela dolgoročna kvaliteta. Varčevanje z materiali prav tako ni ugodna rešitev, saj ne preverjeni proizvodi niso standardizirani in ne zagotavljajo ustrezne kakovosti. Cena je odvisna tudi od vrste zunanje stene, saj so na voljo tako kontaktne kot prezračevalne in parapropustne zunanje stene.

Na ceno vpliva tudi to, ali gre za obnovo pročelja stavbe ali pa za izdelavo zunanje stene za novogradnjo. Med ostale dejavnike, ki vplivajo na ceno, je vključena debelina stene, izolacija fasade ter vrsta zaključnega sloja z različno obstojnostjo. Sicer pa se lahko prijavite tudi na subvencijo, ki jo razpisuje eko sklad. Subvencija se navezuje na izoliranje starejših objektov ali pa v primerih, ko gre za pasivne novogradnje.

Debelina zunanje stene, izbira barve in postopek izdelave

Glede debeline zunanje stene objekta ni določenih posebnih standardov. V primeru, da se boste prijavili na nepovratno subvencijo, pa je potrebno spremljati razpisne pogoje, kjer je določena tudi minimalna debelina zunanje stene ter vrsta izoliranja. Izvajalci pa poskrbijo za celoten postopek izdelave, kar vključuje čiščenje površine, linijsko in točkovno lepljenje izolativnih materialov, nanos armirnega sloja ter nanos zaključnega sloja z emulzijo.

Pri izbiri barve lahko izbirate med različnimi barvnimi odtenki, pri čemer je na voljo tudi videz umetno starane zunanje stene, če želite arhitekturi dodati pridih rustikalnosti. Pri tem je pomembno, da barve ne bodo bledele. Da ne bi prihajalo do bledenja barve, se v podjetju Libela Group zato osredotočajo na izdelavo najbolj primernega tipa zaključnega sloja zunanje stene skupaj z granulacijo. Poskrbijo za to, da sta izolacija fasade in fasadni sistem pravilno vgrajena in kakovostna.

Kakovostna izolacija fasade v svojih prednostih

Pri izdelavi ali obnovi zunanje stene stavbe je najbolj pomembno kakovostno izoliranje, ki na dolgi rok vpliva na prihranke pri ogrevanju in hlajenju. Notranje prostore boste tako lahko ogreli oziroma ohladili z bistveno manjšo porabo energetskih virov. V zimskih mesecih bo toplota ostajala v notranjih prostorih, v poletnih mesecih pa vročina ne bo prodirala v prostore.

Kakovostna izolacija fasade vpliva tudi na zračno vlažnost v notranjih prostorih. Vse to omogoča bolj udobno in prijetno bivanje. Velja upoštevati tudi pogoje v razpisih eko sklada, pri čemer lahko izkoristite možnost subvencioniranja, če se odločite za ustrezno izoliranje zunanje stene, ki z uporabo materialov, debelino in drugimi dejavniki zadošča razpisnim pogojem.

Izolacija fasade z različnimi izolativnimi materiali

V specializiranem podjetju Libela Group je kakovostna izolacija fasade na voljo z različnimi izolativnimi materiali, kot je stiropor, tervol in kamena mineralna volna. Navadni in grafitni stiropor odlikuje učinkovitost pri toplotni in zvočni izolativnosti, pri čemer sta materiala lažja od mineralne volne in omogočata optimalno mero propustnosti.

Na drugi strani pa steklena volna, ki je izdelana iz kremenčevega peska in recikliranega stekla, ter kamena volna, ki je izdelana iz kamnine vulkanskega izvora, nudita tudi dobro zvočno in toplotno izolativnost, poleg tega pa nudita tudi dobro požarno zaščito, saj sta negorljiva materiala.