Najhladnejši del leta prinaša tudi težave na cestah

Pred nami je nov letni čas. Najhladnejši in najtemnejši del leta se nam počasi že nasmiha. Nekateri ga čakamo z veseljem, drugi pa malo manj. Predvsem manj so ga veseli vozniki, ki so na cestah ob vseh vremenskih razmerah. Eni vsakodnevno na poti v službo, drugi v službenih vozilih, tretji po opravkih in četrti, ki se odpravljajo na daljše potovanje pozimi. Kaj pa je vsem skupnega? Vsi morajo na svojih jeklenih konjičkih poskrbeti za zimsko opremo. Ne le zimske pnevmatike, priporočene so tudi avtomobilske verige. Zime so zadnja leta nepredvidljive, s snežnimi meteži, ki ceste napravijo povsem neprevozne brez verig. Pametni in skrbni vozniki bodo zato poskrbeli, da bo v njihovem prtljažniku tudi ustrezen komplet zimskih verig.

Pravilna namestitev

Še pred zimo pa se bodo gotovo tudi pozanimali, kako avtomobilske verige pravilno namestiti na njihovo vozilo. V snežnem metežu, ko obtičimo na cesti in za nami stojijo živčni vozniki v kolonah, res ni pravi čas za učenje.

Sama sem prosila prijatelja, da me je naučil pravilne namestitve. Avtomobilske verige resnično niso tak bav bav tudi za ženske. Le malo spretnosti, poguma in nekaj prakse je potrebno. V moj avtomobil sem poleg avtomobilskih verig dala tudi lopato za sneg, rokavice, toplo odejo in odmrzovalni sprej za stekla. Pred zimo sem napolnila tudi posodo za tekočino za stekla, in sicer s preparatom proti zmrzovanju. Nekaj najhujšega je, ko se na vetrobransko steklo prilepi sneg in ta začne zmrzovati. Če imaš običajno tekočino za stekla, začne nato tudi ta zmrzovati. Uničijo se brisalci za stekla in kot voznik si popolnoma oviran, saj nič ne vidiš na cesto. To se mi je enkrat zgodilo na poti iz službene zabave proti domu. Vsi lepi vtisi in zabave so bili pozabljeni ob strahu, ki me je zagrabil, ko so začela stekla zmrzovati.

Za vsak slučaj naj bodo v avtu

Avtomobilskih verig k sreči v snežnem metežu še nisem sama nameščala, ker sem imela vedno kakšnega predstavnika moškega spola poleg. A kljub vsemu, avtomobilske verige priporočam vsem, ki se vožnji ob izrednih zimskih razmerah in neočiščenih cestah ne boste mogli izogniti. Vsem ostalim pa raje priporočam, da opravke v takih dneh raje prestavite in uživate doma na toplem.