Jedilne mize izberemo glede na velikost prostora

Kuhinja je osrednji prostor vsakega stanovanja ali hiše. Vsi se zbiramo radi v kuhinjah, sploh v jedilnicah. Za jedilno mizo se običajno zbere cela družina, obiski, družba in celo drugi povabljeni. Jedilne mize so lahko različnih oblik, velikosti in materialov. Že če se sprehodimo skozi kakšen salon pohištva, vidimo več deset različnih modelov in izdelav jedilnih miz. Običajno pa v praksi izbiramo jedilno mizo glede na stil kuhinje in glede na velikost razpoložljivega prostora. Če bi imela neomejene možnosti, bi sama izbrala veliko leseno jedilno mizo za najmanj osem ljudi. Bila bi pravokotne oblike in kraljevala bi mojemu jedilnemu prostoru. Morala bi biti modernega videza, a masivne izdelave. Zraven pa bi dala osem estetsko oblikovanih jedilnih stolov.

Od nekaj deset evrov dalje

Jedilne mize različnih cenovnih razredov imajo največkrat primeren razlog, da se njihova cena razlikuje. Najcenejše najdemo že za nekaj deset evrov in ni čisto nič z njimi narobe. Predvsem pridejo prav v kakšnih manjših stanovanjih, počitniških hišicah in drugih manjših prostorih. Tudi za malo denarja, lahko najemo elegantne jedilne mize. A že v malo višjem cenovnem razredu lahko takšne jedilne mize, ki imajo poleg praktičnega tudi estetski videz in nudijo prostoru prav posebno noto.

Pred nekaj leti je bil trend steklenih jedilnih miz. Prav spomnim se ob nakupu prve jedilne mize za najino prvo stanovanje, je bilo v pohištvenih salonih največ takšnih miz. A ni mi žal, da sem se odločila raje za leseno. Mislim, da mi steklena danes ne bi bila več všeč. Lesena pa mi je še vedno, saj je brezčasna.

Prostorna okrogla jedilna miza

Pri moji teti pa sem zadnjič videla prav posebno jedilno mizo. Ker ima kar 5 otrok, ima ogromno leseno jedilno mizo okrogle oblike. Za takšno jedilno mizo se lahko usede več kot 12 ljudi. Prostornost je zelo pomembna prav pri velikih družinah. Jedilne mize namreč ne smejo biti premajhne. Za udobno pojedino potrebujemo tudi dovolj prostora. Predvsem pa mora jedilna miza sovpadati tudi z drugim pohištvom v hiši. Ekstremno moderna jedilna miza v klasični kuhinji bi namreč izgledala prav smešno.