Fitnes prehrana je kompleksno področje

Fitnes prehrana je kompleksno področje. Temu primerno fitnes prehrana ni nujno idealna zgolj z upoštevanjem teorije. Strokovni nasveti temeljijo na povprečju, človek pa ima lahko različne individualne posebnosti in razlike.

Človeško telo je izredno pametna naprava

Človeški organizem je izredno pametna in hkrati občutljiva prehrana. Če fitnes prehrana ni količinsko in kakovostno ustrezna, bo človeško telo samostojno poiskalo alternative. Kar pa lahko pomeni, da oslabi del telesa ali njegovo funkcijo, z namenom ohranjanja življenjsko bolj pomembnega dela telesa ali funkcije. Energijo lahko človeško telo črpa iz maščobnih celic, v primeru pomanjkanja pa lahko preusmeri črpanje iz mišic. Na splošno pa so vir energije maščobe, beljakovine in ogljikovi hidrati. Sposobnost iskanja alternativ mora fitnes prehrana vedno upoštevati, pa tudi nadzorovati. Napake pri pretirani želji po znižanju telesne teže so pogoste. Pogoj za vsako fitnes vadbo je ustrezna fitnes prehrana pred, med in po vadbi.
Pred vadbo mora fitnes prehrana zagotoviti energijo, po vadbi je velik poudarek na celjenju mikro poškodb oziroma regeneracije. Med vadbo ne smemo pozabiti predvsem na tekočino, s katero nadomeščamo z naporom izgubljene snovi v telesu. Dobra fitnes prehrana se zaveda tudi zahtevnosti procesa presnove ter preoblikovanja hrane v učinke in koristi. Proces presnove zahteva energijo ter ima svoje zakonitosti. Najlažje in najučinkoviteje proces presnove deluje v mirovanju, saj ima na razpolago veliko energije ter ni pod obremenitvijo oziroma stresom. Ob izvajanju telesne vadbe se vse skupaj spremeni, saj mora telo hkrati zagotavljati energijo mišicam ter drugim porabnikom. Proces presnove je dodatno pod obremenitvijo ali celo pod stresom oziroma nanj delujejo različni negativni vplivi. Na napake opozarja organizem na različne načine, znaki pa so lahko tudi zavajajoči. Različne bolečine v želodcu, zaznane napake v procesu prebave ali različna druga opozorila, so največkrat znak nepravilnosti v procesu presnove. Zavajajoči telesni znaki so lahko tudi občutek lahkote, zaradi katerega se zaužije napačna fitnes prehrana.
Izbira vrhunske fitness prehrane v Flexshopu.