Fasada je najboljša zaščita

Zgradbe vseh vrst so stalno izpostavljene dejavnikom, ki lahko zelo resno ogrozijo njihovo življenjsko dobo, pa tudi izgled in funkcionalnost. Prav zato je treba obilo pozornosti posvetiti dobri fasadi. Gre namreč za najboljšo zaščito, ki jo lahko zgradbi privoščimo, poleg tega pa ključno prispeva tudi k temu, kako zgradba izgleda na pogled.

Enostavna zaščita fasade

Najboljša izbira za dobro zaščito fasade so gotovo fasadne barve. Pri tem seveda ne moremo vzeti kar prve barve, ki jo najdemo na prodajnih policah – niso vse zidne barve primerne tudi za fasado. V ta namen je pametno izbrati posebej prilagojeno barvo, ki bo dejansko kos vsem izzivom, ki jih prinaša tovrstna uporaba. Fasadne barve so prilagojene na vremenske dejavnike, odporne na vlago in na UV sevanje. Tako bodo svoje delo opravljale skozi dolga leta, prav tako dolgo pa bodo ohranile tudi svoj prvotni izgled.


Fasadne barve so na voljo v nekaterih različicah, ki prinašajo različne lastnosti. Izbiri je treba posvetiti nekaj pozornosti, treba pa je tudi vedeti, kakšno barvo pravzaprav potrebujemo in kakšnim izzivom bo izpostavljena. V določenih primerih res zadostujejo že običajne zidne barve, je pa to povsem odvisno od tega, kakšne potrebe imamo in kaj od barve pričakujemo. Običajno se zidne barve uporabljajo v kombinaciji z drugimi sredstvi in skrbijo le za vizualno podobo.

Vzdrževanje fasade

Neprilagojene zidne barve bodo hitro zbledele, lahko pa povzročijo še večje nevšečnosti, na primer zamakanje zidov. Pametno je izbrati posebne fasadne barve. A tudi te bodo skozi čas neizogibno pokazale znake staranja. Zato ne smemo pozabiti še na vzdrževanje fasade, ki je prav tako pomembno kot izbira barve. Fasado lahko na različne načine vzdržujemo, občasno jo moramo očistiti, vsakih nekaj let pa jo je smiselno tudi prebarvati. Sproti seveda preverjamo za vse morebitne poškodbe ali šibke točke, te pa hitro odpravimo.