Vsestranski kroglični ležaji brez vzdrževanja

Glavna značilnost najkakovostnejših ležajev je zagotovo vsestranskost in sposobnost robustnega delovanja, zaradi svoje preproste oblike pa ne potrebujejo zahtevnega vzdrževanja. Gre za visokokakovostne kotalne ležaje s čvrstim notranjim in zunanjim obročem, ki jih dobavlja uspešno podjetje Tuli.

Nič manj vsestranski pa niso niti drsni ležaji, med katerimi poleg različnih vrst sferičnih in kovinsko-polimernih najdemo tudi navadne puše. Ena od njihovih največjih prednosti je zagotovo to, da ne potrebujejo vzdrževanja, torej so stroški vzdrževanja in mazanja izredno nizki. Tako tudi ne potrebujejo nobenih maščob ali olja, kar pomeni, da so okolju prijazni. Če vas podrobneje zanimajo drsni ležaji, si več o tem lahko preberete tukaj.

Kroglični ležaji različnih tipov

Poznamo jih več različnih vrst, in so lahko vretenski, enoredni ali dvoredni. Vretenski kroglični ležaji so sicer enoredni in se lahko uporabljajo za visoke hitrosti, za kar so najbolj primerni takšni z manjšimi jeklenimi kroglicami. Lahko so univerzalne oblike in jih je možno vgraditi na različne razporeditve, ravno tako pa so možne različne kombinacije znotraj različnih sklopov.

Na voljo pa so tudi vretenski oziroma hibridni s keramičnimi kroglicami, ki se ravno tako uporabljajo za visoke hitrosti. Takšni kroglični ležaji imajo nižje trenje, zato lahko dosegajo višjo hitrost. Obenem se manj segrevajo in imajo daljšo življenjsko dobo delovanja. Namaščeni so z visokokakovostno mastjo in je zato obremenitev maziva izredno nizka. Zatesnjeni so z gumijastimi tesnili na obeh straneh, na voljo pa so tudi posamezne serije v odprtih različicah.

Odprte in zaprte različice

Vretenski kroglični ležaji so torej na voljo v odprti ali v zatesnjeni oziroma zaprti izvedbi. Zanje je značilen poševni dotik, vsebujejo pa zelo trden zunanji in notranji obroč in kletko s kroglicami. Teh različic ni možno razstaviti. Gre za zelo precizne elemente, ki imajo izredno omejene tolerance mer.

Ti kroglični ležaji so najprimernejši za uporabo v sklopih, kjer obstajajo visoke zahteve po natančnem delovanju in doseganju visoke hitrosti. Odlično se obnesejo v ključnih sklopih v glavah obdelovalnih strojev.

Standardni vretenski kroglični ležaji, ki jih dobavlja podjetje Tuli, imajo jeklene kroglice, medtem ko imajo hibridni keramične kroglice v standardnih velikostih. Lahko podpirajo radialne ali osne sile v eno smer.

Drsni ležaji poskrbijo za najnižje trenje

Poleg tega, da ne potrebujejo vzdrževanja, saj so izdelani iz inovativnih materialov, drsni ležaji dosegajo ene od najnižjih vrednosti trenja, ob tem pa zagotavljajo dolgotrajno uporabo, saj zmanjšujejo obrabo. Izdelani so iz kakovostnih materialov, kot so na primer kovinsko-polimerna kompozicija E40, Elgotex ter Elgoglide.

Ker je temelj vseh naštetih materialov teflon PTFE, so zagotovljene najnižje možne vrednosti trenja med delovanjem posameznih elementov, kot so očesni in sferični drsni ležaji, ter trakovi, podložke in puše. S tem pa obenem zmanjšujejo obrabo in zagotavljajo daljši čas delovanja.

Sferični, aksialni in radialni drsni ležaji

Sferični so sestavljeni iz zunanjih in notranjih obročev, imajo pa ravno tako poševni dotik. Prenašajo lahko tako radialne obremenitve kot tudi visoke osne obremenitve. Aksialni sferični pa so sestavljeni iz obročev, ki se nahajajo na ohišju in na gredi.

Radialni sferični drsni ležaji so ravno tako sestavljeni iz notranjih in zunanjih obročev z drsnimi plastmi ter ne potrebujejo vzdrževanja. Primerni so za izmenične dinamične obremenitve, saj je njihova sestava iz PTFE oziroma PTFE-bronastega filma. Še več o značilnostih posameznega tipa lahko izveste tukaj.