Sodobne pravljice v primerjavi s klasičnimi

Starši, pa tudi dedek in babica svojim malčkom pred spanjem prebirajo zgodbice. Zagotovo mednje spadajo tiste klasične od Walta Disneyja, pa bratov Grimm, Andersena. Kateri otrok pa ni slišal tiste o Pepelki, Sneguljčici, Janku in Metki, Princeski na zrnu graha, Alici v Čudežni deželi? Večinoma gre za takšne, ki ponazarjajo črno-belo sliko o dobrem in zlu. Skorajda ni mogoče, da ne bi razumel, kateri liki so dobri in kateri slabi.

Poleg večne klasike pa obstajajo še sodobne pravljice. Te so delo modernih avtorjev. Zato so sodobne pravljice v koraku s časom. Prav je, da otroci poznajo dobro staro klasiko, ki je bila tako označena z razlogom. Pravilno pa je tudi, da pozna sodobne pravljice.

Sodobne pravljice za sodobni čas

Navsezadnje živi v modernem času, ki ga spozna tudi prek sodobne pravljice. Otroški um je ko spužva. Njegovi možgančki hitro in zadovoljno vsrkajo vse informacije. Misel, da so sodobne pravljice namenjene le zabavi, je zato zelo zmotna. Narava sodobne pravljice je še poučna in hkrati sproščujoča. Fantek ali punčka se bosta naučila, da ne obstajajo le samo dobri in samo zlobni liki. Spoznala bosta, da so ti lahko tudi nekaj vmes. To znanje boste potem povezala z resničnimi ljudmi, ki imajo dobre in slabe lastnosti. Uvidela bosta, da v življenju ni vedno stoodstotno srečen konec. Tako ju bodo sodobne pravljice počasi učile o svetu in ju pripravljale nanj.

Sodobne pravljice razvijajo ustvarjalnost

Pripravljena bosta v tem smislu, da bosta prepoznala več različnih značajskih odtenkov. Nadalje se bosta naučila, kako teče zgodba. Ta ima nek rep in glavo. Najverjetneje je za začetek najprimernejša takšna, ki je linearna. To je nekakšna osnova, na kateri začneta graditi svoje znanje. Pogosto poslušanje bo pomagalo razvijati njuno domišljijo. Saj veste, kaj je povedal že Einstein. Fantazija te pripelje povsod. Najbolj uspešni posamezniki so tisti, ki so si sposobni živo predstavljati. Naučila se bosta novih besed. Če katere ne bosta razumela, se je bosta naučila iz sobesedila. Lahko pa bosta vprašala svoje starše, ki jim bodo z veseljem razložili pomen.