Primerna izbira ovratnice za pse

Ovratnice za pse so ključnega pomena tako pri pasjih prijateljih kot tudi pri njihovih lastnikih. Pomembno je, da je ovratnica za psa udobna in ustrezna, saj z njo preživijo večino svojega življenja, naj si bo to, ko jih vodimo na sprehodu ali pa preprosto za to, da so na njej oziroma obesku podatki o lastniku, v primeru če se pes izgubi. Upoštevati je seveda potrebno, katere pasme je pes, saj vam bo na ta način mnogo lažje izbrati primerno ovratnico glede na njegovo velikost, pasmo, vrsto dlake in njegov življenjski stil oziroma na to, koliko je pes dejaven čez dan.

Zakaj vaš pes potrebuje ovratnico?

Pasje ovratnice predstavljajo varnost tako za psa kakor tudi za lastnika in druge ljudi v okolju, saj imamo z njimi psa pod nadzorom, ko nanjo pripnemo povodec. Ovratnica je lahko različne velikosti, barve in narejena iz različnih vrst materialov. Večina lastnikov se odloči za standardno oziroma klasično ovratnico, kar pa ni najbolje, četudi je ta zelo priročna. Potrebno je upoštevati to, da pes skoraj celo svoje življenje nosi ovratnico na vratu, kar lahko zaradi neprimerne izbire pasje ovratnice povzroči bolečine in neprijetnosti. Pasji vrat je po anatomiji zelo podoben človeškemu vratu, skoraj na enakih mestih se nahaja požiralnik in sapnik, zato na pasjem vratu ovratnica ne sme biti pretežka in povzročati preveliko pritiska.

Različne vrste ovratnic za pse

Na tržišču je mnogo vrst pasjih ovratnic. Na voljo so iz različnih materialov, struktur, barv in velikosti. Zelo pogosta pri izbiri lastnikov je klasična oziroma običajna ovratnica za pse. Gre se za ovratnico, ki se enostavno namesti z zaponko ali pa način zapenjanja podoben kot pri pasovih. Obstajajo še druge vrste ovratnic, kot so ovratnica, ki se pri vlečenju psa zategne, bodeča ovratnica, ki ni najbolj primerna, saj psu lahko povzroči poškodbe.

Najustreznejši material in širina pasje ovratnice

Ovratnice za pse so torej izdelane iz različnih materialov, od česar je v veliki meri odvisna tudi kakovost. Najbolj priljubljene so zagotovo usnjene, saj so zelo trpežne in udobne. Ključnega pomena je tudi, da je pasja ovratnica primerne širine. Potrebno je biti pozoren tudi na pasmo psa ter da je prostor med vratom in ovratnico zadosten, tako zaradi udobja kot tudi varnosti.