Kaj vse vsebuje spletno gostovanje?

Ključna komponenta vsake spletne strani je spletno gostovanje. Vse skupaj poteka na strežniku, ki deluje kot fizični naslov naše spletne strani. Poleg tega pa bomo potrebovali tudi domeno, ki mora biti unikatna, saj bo predstavljala naše podjetje. Če se z vsemi temi pojmi še nikoli nismo srečali, potem je dobro, če poznamo osnove, saj bomo hitreje in lažje izbrali svoje idealno spletno gostovanje.

Kaj je namen strežnika?

Strežnik je v resnici velik računalnik, ki deluje z namenom, da poganja našo spletno stran. Ima močan procesor, veliko pomnilnika ter hitre trde ali SSD diske z ogromno kapaciteto. Strežnik lahko poganja tudi več sto ali tisoč spletnih strani hkrati. Odvisno je od moči strojne in programske opreme ter konfiguracije samega strežnika.

Večina novih uporabnikov si izbere deljeno ali VPS spletno gostovanje, kjer si delimo strežnik drugimi uporabniki. Deljen način gostovanja je idealen za podjetnike, ki začenjajo s preprosto spletno trgovino ali drugim projektom, ki ne potrebuje veliko moči.

VPS gostovanje pa je trenutno najbolj popularna konfiguracija strežnika, saj nam omogoča, da si ga delimo z mnogimi drugimi uporabniki, vendar imamo zakupljeno določeno mero procesorske moči, prostora, pasovne širine in drugih lastnosti.

Izbira domene

Morda je najbolj ključna in tudi težka naloga pri izbiri gostovanja prav izbira domene. Tukaj mora biti ime popolnoma unikatno in ne sme biti preveč podobno drugim domenam. Dobro je tudi preveriti, če morda ni bila naša domena že uporabljena s strani drugih podjetij. V tem primeru se lahko podamo na različne spletne arhive, kjer preverimo njeno zgodovino.

Predvsem pa je dobro, če imamo dobro zastavljeno ime. Najbolje je, če uporabimo 4-20 črk in nič več, saj si je taka imena najlažje zapomniti. Ponudnik, ki nam nudi spletno gostovanje, bo v primeru zasedenosti naše domene predlagal alternativna imena in končnice, ki so na voljo.

Različni načini spletnega gostovanja

Prej smo omenili, da obstaja kar nekaj različnih načinov gostovanja naše spletne strani. Pomembno je, da si izberemo tako, ki nam bo najbolje služilo. Večino uporabnikov je popolnoma zadovoljna z VPS in deljenim gostovanjem, medtem, ko bolj zahtevni uporabniki potrebujejo namensko gostovanje.

Stroški začetnih paketov spletnega gostovanja so zanemarljivi, tako da je to na voljo vsakemu podjetniku, ki potrebuje svojo spletno stran. Poleg tega pa je na spletu ogromno odličnih ponudnikov, kot je www.domovanje.com, kjer lahko izberemo svoj idealen paket gostovanja.