FFP3 maske se lahko uporabljajo tudi do osem ur

Uporaba zaščitnih mask je v zadnjem času vezana zlasti na omejevanje širjenja pandemije novega koronavirusa. Še zlasti je to pomembno tudi pri zdravstvenih delavcih ter pri drugih najbolj izpostavljenih skupinah. Dejstvo pa je, da različne vrste mask nudijo različno stopnjo zaščite. Za vse proizvajalce mask je nujno, da obvezno upoštevajo veljavne standarde, za katere pa velja, da po svetu niso povsem enaki.

Nasploh pa velja, da je glavni namen mask preprečevanje širjenja kapljic nosilca maske v okolico. Hkrati pa uporabnika zaščitijo pred kapljicami, ki prihajajo od ljudi v njegovi neposredni bližini. To velja predvsem za maske, ki so narejene za enkratno uporabo. Tovrstne zaščitne maske je treba zamenjati na vsake dve uri, po potrebi še prej, če postanejo vlažne. Po drugi strani pa so na voljo tudi tako imenovane respiratorne maske, kamor sodijo na primer FFP3 maske. Te se lahko uporabljajo bistveno dlje časa – tudi do osem ur.

Vrste respiratornih mask

Večina med vami uporablja maske za enkratno uporabo. Znane pa so tudi respiratorne maske, ki po evropskih standardih veljajo za filtrirne maske s skupno kratico FFP. Uporabnika učinkovito zaščitijo pred vdihavanjem kapljic kot tudi delcev, ki so razpršeni v zraku. Za uporabo pa so precej bolj neudobne kot kirurške. Otežujejo namreč dihanje in precej hitreje pride do znojenja. Kljub temu pa tovrstne zaščitne maske nudijo učinkovito zaščito pred vdihavanjem nalezljivih patogenov. Na izbiro so v obliki račjega kljuna ali pa školjke. Lahko so dvo ali troslojne. Prav tako lahko vključujejo še dihalni ventil.

Glede na stopnjo zaščite respiratorne oziroma filtrirne maske delimo na tri tipe. To so FFP1, FFP2 in FFP3 maske. Za slednje je značilno, da morajo zadržati najmanj 99 % omenjenih delcev. Tudi ta vrsta maske je namenjena za enkratno uporabo. Tip FFP3 se lahko uporablja do osem ur, tip FFP2 je treba zamenjati na vsake štiri ure. Takšne maske praviloma uporabljajo zdravstveni delavci, ki delajo z okuženimi bolniki.

Maske iz blaga oziroma pralne maske

Ker pa se je na trgu pokazalo pomanjkanje zaščitnih mask, so se številna podjetja pa tudi posamezniki odločili za izdelovanje mask iz najrazličnejših vrst materialov. Stopnja zaščite maske je seveda predvsem odvisna od uporabljenega materiala in ni preveč visoka. Vseeno pa tudi takšne vrste mask lahko delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju ter govorjenju.

Do določene mere torej lahko tudi maske iz blaga, ki se lahko perejo, zmanjšujejo možnost prenosa okužb na druge. Če so torej maske pralne, jih je treba pred ponovno uporabo obvezno oprati, in to najmanj na 60 stopinj Celzija, nato pa tudi dobro zlikati.