Delovanje avtomobilskih akumulatorjev

Na poti s svojim jeklenim konjičkom precej malo razmišljamo o delovanju. Nekateri se sicer na delovanje vozil spoznajo bolje, drugi slabše. A vsem je skupno, da se med vožnjo koncentrirajo predvsem na cestišče. Vsekakor je koristno o delovanju avtomobila vedeti vsaj nekaj podrobnosti. S tem lažje ocenimo, kdaj je potrebno avto peljati na popravilo. Pravočasni ukrepi poskrbijo, da se težave rešuje sproti. Na kratko bomo opisali osnove in vplive na delovanje akumulatorja.

Akumulatorji za avto

Energija za nemoteno delovanje našega avtomobila pride sprva v obliki električnega toka, ki požene motor. Za to je potreben akumulator, ki je v samem bistvu sestavljen iz različnih vrst kemičnih spojin. Te spojine v osnovi vsebujejo kovinske delce, med katerimi nastaja napetost. Akumulatorji za avto so se razvili, ko so znanstveniki ugotovili način za pretvarjanje kemične v električno energijo. Poleg tega avtomobilski akumulatorji zagotavljajo tudi shranjevanje energije.

Ob vožnji se energija ohranja

Med delovanjem avtomobila se energija v akumulatorju ohranja preko sistema polnjenja. Le ta poskrbi, da je akumulator skoraj zmeraj popolnoma napolnjen. Energija iz akumulatorja skrbi za osnoven dovod energije, medtem ko vso energijo za delovanje avta zagotavlja predvsem alternator. To je naprava, ki proizvaja električni tok in ga poganja jermen. Strokovni pregled sistema polnjenja in ostalih delov sistema za proizvajanje električne energije je občasno nujen, za določitev pravilnega delovanja. Povečini se opravi v sklopu rednega servisa.

Ob nizkih temperaturah lahko pride do zmanjšanja moči akumulatorja, kar pomeni izgubo učinkovitosti. Delovanje se lahko zniža na takšno raven, da motor več ne vžge. Če je okoliška temperatura previsoka, lahko prav tako pride do napak pri delovanju. Predvsem gre za hitrejše praznjenje akumulatorja, zaradi česar se veliko proizvajalcev odloča za posebno izolacijo in s tem zaščito tega pomembnega dela vozila.

Popravilo akumulatorja

Akumulator sčasoma deluje slabše ali se tudi pokvari. Do tega lahko pride na več načinov. En izmed njih je, da preneha delovati sistem polnjenja. To povzroči nezadostno polnjenost ali prenapolnjenost akumulatorja. Okvare le tega so precej pogoste in popravila akumulatorja nas na splošno stanejo veliko denarja. Na nekaterih servisih ugotavljajo, da okvare akumulatorja zajemajo skorajda tretjino vseh popravil. Povprečno so menjave nujne na tri do pet let.