Proces selektivnega laserskega sintiranja

Selektivno lasersko sintiranje je izredno pomemben postopek 3D tiskanja, ki postaja vse bolj uporabljen v različnih panogah in sektorjih. Opišemo ga lahko kot postopek, ki uporablja lasersko sevanje kot vir energije za izdelavo 3D plastičnih predmetov. V prvem koraku proizvodnega postopka se tanka plast prahu razširi po gradbeni ploščadi z uporabo otiralnika, kombinacije več otiralnikov ali valja.

Debeline slojev so glede na ločljivost in sistem vključene med 0,05 mm in 0,15mm. Ko je enakomerno nanašanja praška končano, se prostor, v katerem poteka proizvodnja segreje tik pod tališčem ustrezne plastike, ki se nato lokalno stopi na mestih, potrebnih za realizacijo komponente z laserjem. Selektivno lasersko sintiranje se nato nadaljuje tako, da se konstrukcijska platforma zniža za mero, ki je enaka debelini sloja in celoten postopek se lahko začne znova. Nato se postopek ponavlja, dokler se tiskanje zadnje plasti 3D modela ne zaključi.

Prednosti, ki jih prinaša selektivno lasersko sintiranje

Kot ste lahko že iz zgornjega opisa ugotovili, je sintiranje postopek, ki prinaša veliko prednosti, saj je v nekaterih panoga in industrijskih sektorjih naredil pravšnjo revolucijo. Z omenjenim postopkom se je namreč olajšajo izdelovanje različnih izdelkov in prototipov.

S pomočjo plastičnih materialov se namreč lahko brez težav izdela ogromno popolnoma funkcionalnih natisnjenih produktov. Poleg tega inženirjem ter ostalim projektantom selektivno lasersko sintiranje omogoča največjo možno svobodo oblikovanja, ki je pred 3D tiskanjem niso imeli. Tu namreč ni potrebe po nosilnih konstrukcijah, ki so pri klasičnem izdelovanju izdelkov nujno potrebne ali po trošenju dragih materialov.

Naslednja velika prednost predstavljenega postopka je ta, da izdelani sestavni deli nudijo visoko mehansko in temperaturno odpornost. To je vsekakor pomemben del 3D tiskanja, saj je pomembno, da je izdelek pripravljen na visoke temperature. To namreč omogoča, da se ga uporabi v različnih industrijskih panogah.

Odlična kakovost in živahne barve

Zanimivo je, da so značilnosti proizvedenih natisnjenih 3D delov, ki jih proizvede selektivno lasersko sintiranje, izredno podobne značilnostim komponent, ki so izdelane s klasičnim brizganjem plastike.

Izdelki se kasneje lahko tudi predelajo in popravijo. Material iz katerega so izdelani 3D izdelki pa je primeren tudi za prehrambno industrijo.

Selektivno lasersko sintiranje omogoča tudi izdelavo izdelkov, ki so obarvani, kar je za proizvajalce ravno tako velik plus. Izbira barv, ki so na voljo je ogromna, kar je poseben navdušilo designerje in grafične oblikovalce. Za izdelavo lastnih izdelkov tako lahko izbirate med zanimivimi barvami, ki bodo še dodatno pozitivno vplivale na prodajo vašega končnega izdelka.