Pravi stol za dolgotrajno sedenje

Dolgotrajno sedenje ni posebej zdravo, običajno pa tudi ni posebej udobno in prijetno. Ker pa moramo včasih vseeno presedeti kar nekaj zaporednih ur, si je treba za takšna opravila privoščiti kakovosten stol. Takšne stole potrebujemo predvsem na delovnih mestih, pa tudi v nekaterih drugih okoljih. V vsakem primeru pridejo v poštev ergonomsko oblikovani stoli, ki so narejeni prav s tem namenom, da podpirajo hrbtenico in omogočajo prijetno sedenje skozi dolge ure, po možnosti brez hudih dolgoročnih posledic za zdravje.

Na delovnem mestu je za takšno nalogo najbolje uporabiti pisarniški stol. Prav tašni stoli so namreč narejeni tako, da lahko ponudijo udobje skozi osem ur delovnega dne. Seveda popolnega udobja ne moremo pričakovati kar od vsakega stola te vrste, temveč moramo pozorno pobrskati med izdelki, ki so v prodaji. Posvetimo se predvsem naslonu, ki mora lepo podpirati hrbtenico, saj ravno ta lastnost pri dolgotrajnem sedenju naredi največjo razliko. Barski stol recimo ni primeren za več kot kakšnih deset ali dvajset minut sedenja, saj ne nudi opore hrbtenici, ravno zato ni primeren za uporabo v okolju, kjer presedimo dlje časa. Seveda se barski stol še vedno lepo poda tudi na kakšno delovno mesto, a ne za rabo preko celega dne. Veliko bolje se bo obnesel pisarniški stol, ki je lepo oblazinjen in dobro podpira hrbtenico.

Veliko je možno doseči tudi z ergonomsko zasnovo, tudi če stol ni dobro oblazinjen ali nima celotnega naslona za hrbtenico. Pravzaprav je lahko zelo udoben tudi barski stol, četudi ni primeren za dolgotrajno sedenje. Prav tako lahko preseneti kak pisarniški stol, ki na prvi pogled ne vliva posebnega zaupanja, a se pri uporabi izkaže za zelo udobnega. Vedno bolj izstopajo stoli, ki niso močno oblazinjeni, temveč udobje zagotavljajo s kombinacijo domiselne zasnove in sodobnih materialov, ki dobro podpirajo telo pri sedenju.