Kako morajo biti pripravljeni estrihi za parket?

Kadar se na sveže odločite za polaganje določenih tlakov, je najprej treba tla primerno pripraviti. To pomeni, da že, preden se vgradijo estrihi, mora biti betonska plošča suha in čista, saj se v nasprotnem primeru kaj hitro začne spodaj nabirati vlaga, kar pa lahko povzroči dodatne nevšečnosti. Parket je talna obloga, ki se brez skrbi lahko položi na beton, keramiko, gumo, pluto ali druge lesene pod-konstrukcije. Pomembno je le, da je podlaga očiščena, ravna in trdna.

Določene vrste in vzorce, ki jih ponuja parket, si lahko brez skrbi ogledate že kar preko spleta, na določenih spletnih straneh, kot je to na primer: https://www.hotenjka.si/parketi. Morda dobite kakšno zanimivo idejo ali želen vzorec, ki bi ga želeli vključiti v svoj dom.

Estrihi in njihov postopek vgradnje

Strojni tlaki ali estrihi se vgrajujejo tako, da se med betonsko ploščo ali drugim materialom, položi še izolacijska plast, ki omogoča odličen zvočni in toplotni učinek. Strokovnjaki predvsem uporabljajo tervol ali stiropor. Je pa seveda tudi vse odvisno od vaših želja ter drugih dejavnikov. Priporočamo vam, da se pred svojo končno odločitvijo, v primeru nesigurnosti, še posvetujete s strokovnjakom na tem področju, ki vam lahko svetuje ob ogledu tal.

Ko se izolacijski material pripravi, se čezenj položi še primerna folija, katera preprečuje vstop vlagi, kasnejše razkrajanje ter posledično morebitno pokanje strojnih tlakov. Na vse tako pripravljeno, se nato začne vgradnja.

Vrste in vlažnost

Delijo se glede na debelino in samo uporabo vezivnih sredstev, na:

  • cementne: ti so najpogosteje uporabljeni v raznih stanovanjskih objektih. Čeznje se nato položi zaključna talna obloga, ali pa že kar takšna služi končni površini.
  • Samorazlivne: to pa so ti, ki so izdelani na osnovi izravnalne mase in kalcijevega sulfata. Ti se najpogosteje uporabljajo v industrijskih objektih.

Zdrava mera vlažnosti, ki jih cementni estrihi lahko vsebujejo za polaganje tlakov, je 1,8 CM %. Seveda so suhi pogoj za polaganje. Če pa parket vseeno položite na takšnega, ki presega dopustno vsebnost vlage, se lahko čez čas zgodi, da les to vlago vpije, se dvigne ali se začne plastiti.

Položen parket

Pod, kot je parket, se lahko položi takrat, ko so estrihi čisto suhi. To pa lahko, glede na njegovo debelino, pomeni sušenje tudi do 15 dni ali več. Seveda je mogoče pohitriti izsuševanje le-tega, s pomočjo grelcev ali sušilcev, ki omogočajo prav tako prijeten in suh ambient, v katerem se boste ob vstopu, počutili odlično. Pred začetkom dela je treba, če se bo spodaj nahajalo talno gretje, izvesti pregrevanje, v dveh ciklih. Če pa bodo estrihi goli in bo gor neposredno položena talna obloga, pa je priporočljivo z brušenjem odstraniti krušne dele ter ga premazati s poliuretanskim premazom. Podlaga je na ta način dodatno povezana ter s tem se tudi parket bolje oprime. Le-ta se nato polaga po želji in ga je mogoče urediti z lepljenjem, brez lepljenja ter v različnih oblikah in vzorcih.

Pomembna informacija pri tem projektu je predvsem to, da se vse skupaj izdela kakovostno, natančno in v določeni časovnici. Če imate znanje, si seveda to lahko poskusite urediti sami, v primeru neznanja, pa zato pokličete strokovnjake, ki vam bodo z dolgoletnimi izkušnjami ter nasveti, uredili kakovostno in ugodno storitev.